Sinterklaas: Zie ginds komt de…
Het aftellen kan beginnen. Nog enkele nachten slapen en ’s werelds meest geliefde kindervriend maakt zijn intrede in ons landje. Spannend!
6 december, dé dag waar alle kindjes al wekenlang naar uitkijken. Maar ook voor ons als Little Big Change ouders wordt het hoog tijd dat die heilige man ons een bezoekje brengt. We kennen de sinterklaasliedjes inmiddels achterstevoren en bij wie begint het nu nog niet te kriebelen om de kerstboom te zetten?
Hoewel we de Sint net dat tikkeltje anders vieren dit jaar, zijn er genoeg redenen om uit te kijken naar zijn komst. En dat doen we extra goed voorbereid, te beginnen met 5 leuke wist-je-datjes over Sinterklaas:
Sint-Maarten / Sinterklaas
Vierde(n) jouw bambino(‘s) op 11 november reeds Sint-Maarten? Of haal je de peperkoeken en mandarijntjes pas enkele weken later boven? Hoewel ze beiden te paard verschijnen én cadeautjes uitdelen (oh ja, ze dragen allebei ook nog een rood gewaad), zijn er toch enkele belangrijke verschillen.
Waar Sint-Maarten vooral gevierd wordt in de streken rond Ieper, Dendermonde, Mechelen en Aalst, is Sinterklaas net iets gekender in België en Nederland. Ook de geschiedenis van beide mannen verschilt.
Zo zou Sint-Maarten, alias Sint-Martinus, een vrijgevige Romeinse soldaat geweest zijn die een stuk van zijn mantel schonk aan een verkleumde bedelaar. Vandaar de oorspronkelijke traditie van Sint-Maarten als bedelfeest voor de armen. Achter het ontstaan van Sinterklaas schuilt dan weer een ander verhaal. Sinterklaas gaat namelijk over de heilige Nicolaas van Myra, een bisschop van het Turkse dorpje Myra. Verschillende legendes, waarbij hij vele kinderen redde, geven hem vandaag de dag de titel van beschermheilige en grote kindervriend.
En om het nu nog een tikkeltje verwarrender te maken, komt die derde man met ronde buik, witte baard en rode mantel ook nog eens op bezoek in december…
6 december
Waarom wordt Sinterklaas nu net op 6 december gevierd? Onze Klein-Aziatische kindervriend Nicolaas van Myra stierf op 6 december ca. 342 na Christus. Na zijn dood werd hij heilig verklaard omwille van zijn goede daden. Daarmee herdenken we op 6 december dus eigenlijk zijn sterfdag i.p.v. zijn verjaardag.
Wist je dat de Sint onze noorderburen reeds op 5 december een bezoekje brengt? En nee, dit komt niet omdat ze daar braver zijn geweest. In Nederland is Sinterklaas niet enkel een feest voor kinderen, maar voor het ganse gezin. In de avond van 5 december, op Pakjesavond, geven ook volwassenen elkaar cadeautjes. Wij in België pakken onze geschenkjes echter braaf uit op 6 december in de vroege ochtend.
In Spanje verschilt de datum nog meer. Daar moeten de kinderen zelf wachten tot 6 januari wanneer ze met Driekoningen hun cadeautjes krijgen. Witte schimmel of niet, ook een goedheiligman kan maar op 1 plek tegelijk zijn!
Schoentjestraditie
De zet-je-schoen-traditie is er één die een lange geschiedenis kent. In de middeleeuwen werd de schoen niet thuis bij de haard gezet, maar in de kerk. Tijdens de feestdagen konden de minderbedeelden er hun schoeisel uitzetten. Wie als rijke kerkganger zeker wou zijn van zijn one-way ticket to heaven kon er dan geld of iets anders in stoppen. Zo bewees je hierboven dat je extra goed je best had gedaan dit jaar. Win-win!
Dag Sinterklaas
Wie herinnert er zich de iconische serie “Dag Sinterklaas” nu niet? Stiekem waren we allemaal een tikkeltje jaloers op de tweelingzusjes Charlotte en Jessica die dankzij hun tv-papa Bart Peeters de grootste geheimen van de Sint te weten kwamen.
De allereerste uitzending van “Dag Sinterklaas” dateert al van meer dan 27 jaar geleden (zucht!). Tijd voor wat vernieuwing, dachten de programmamakers. Vorig jaar deze tijd gaf Jan Decleir zijn staf en mijter dan ook door aan Wim Opbrouck met een nieuwe reeks afleveringen tot gevolg. Allen kijken maar!
Huis van de Sint
Waar woont Sinterklaas nu eigenlijk? Dankzij de lieve tweelingzusjes weten we allemaal dat de Sint zijn dagen doorbrengt onder de Spaanse zon. Olé! Maar ook in België heeft Sinterklaas een vaste verblijfplaats, waar hij eveneens enkele weken per jaar te vinden is. Rara? In Sint-Niklaas natuurlijk!
Door de corona regels kan je het huis van de Sint dit jaar helaas niet bezoeken. Maar… digitaal ontdekken samen met de kindjes kan natuurlijk wel. Met wat hulp van de Computer Piet is ook Sinterklaas mee met zijn tijd!
Een brief of speciale boodschap opsturen naar de Sint kan ook altijd. Helemaal gratis zelfs, want dankzij de medewerkers van Bpost is een postzegel niet nodig. Elk kindje dat Sinterklaas een tekening of persoonlijke boodschap stuurt, krijgt een brief én een cadeautje terug.
Op volgend adres ben je zeker dat de Sint en zijn helpers de brievenbus legen:
Sinterklaas
Spanjestraat 1
0612 Hemel
En nu we heuse Sinterklaas experts zijn, kan het aftellen pas echt beginnen. Wat stopt jouw kleintje in zijn/haar schoen vanavond? Laat het ons weten in een reactie onderaan het artikel.
Vond je dit artikel nuttig? Deel het!
- Vorig artikel
- Volgend artikel
Sinterklaas: Zie ginds komt de…
NieuwsInvalid Date
- Vorig artikel
- Volgend artikel
Sinterklaas: Zie ginds komt de…
NieuwsInvalid Date
Onze selectie van producten
Bij Little Big Change maken we je leven gemakkelijker. Zo maken we alle baby's en mama's blij
- Bekijk onze luiers
Ons assortiment luiers
Maak kennis met onze luiers voor schone billetjes, in elke situatie.
- Bekijk onze babyverzorging
Onze babyverzorging
Maak kennis met onze baby verzorgingsproducten, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.
- Bekijk onze vrouwelijke hygiëneproducten
Ons assortiment vrouwelijke hygiëneproducten
Maak kennis met onze hygiëneproducten voor de mama's, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.