Welke luiermaat: de hamvraag van kersverse ouders
Je baby is ongetwijfeld het schattigste wezen op aarde! Maar zo’n klein wondertje doet ook zijn behoefte, en die zijn niet bepaald appetijtelijk, hoe snoezig je lieve schat ook mag zijn. Iedere dag ben je dankbaar dat er zoiets als wegwerpluiers bestaat. Ze maken het zo eenvoudig om je baby te verschonen. Heerlijk! Alleen zit je nog met één grote vraag: welke luiermaat moet je kopen? Het is niet zo simpel om de juiste luiermaat voor je baby te vinden. Alle baby’s hebben tenslotte een uniek lijfje. Welke luiermaat ze nodig hebben, hangt dus niet alleen af van hun leeftijd. Iedere zuigeling heeft een andere lengte en een ander gewicht. Al vanaf de geboorte zijn er enorme verschillen. We willen je graag helpen je te achterhalen welke luiermaat ideaal is voor je kleine schat, zodat je niet bang hoeft te zijn voor ‘ongelukjes’.
Overzicht
- Welke luiermaat: geen dilemma’s meer in de supermarkt
- Welke luiermaat op welke leeftijd?
- Wanneer zit een luier goed?
- Aanwijzingen dat de luier niet goed zit
- De luier spant rond de buik
- De luier drukt lijntjes op de benen
- De luier lekt steeds vaker door
- Wanneer heeft mijn kindje een grotere luiermaat nodig?
- Een luier die goed aanvoelt: niet louter een kwestie van maat
Welke luiermaat: geen dilemma’s meer in de supermarkt
Onderschat zeker niet de vraag welke luiermaat je baby nodig heeft. Want om lekken te voorkomen, is het heel belangrijk om de juiste luiermaat te gebruiken. Te kleine luiers schuren over de huid en beperken de bewegingsvrijheid van je kindje. Te grote luiers lekken dan weer door (hoera!) en kunnen je baby evenzeer belemmeren tijdens zijn ontdekkingstochten.
Welke luiermaat op welke leeftijd?
Mis poes! De luiermaat hangt niet af van de leeftijd maar van het gewicht van je kleine spruit. De ene baby groeit nu eenmaal sneller dan de andere. Maar hier zit je weer met een ander probleem, want de gewichtsindicaties van de verschillende maten overlappen elkaar:
- Maat 1: 2 tot 5 kg
- Maat 2: 3 tot 6 kg
- Maat 3: 4 tot 9 kg
- Maat 4: 7 tot 17 kg
- Maat 5: 11 tot 20 kg
- Maat 6: 14 tot 25 kg
Wanneer past dan welke luiermaat? Het antwoord op deze hamvraag blijft nog even verschuldigd. Belangrijk bij de keuze van de luiermaat is de lichaamsbouw van je ukje. Een grote baby kan 7 kg wegen maar heel slank zijn. In dit geval zal een ‘Midi Plus’ misschien beter passen dan een ‘Maxi’, hoewel beide luiers geschikt zijn voor baby’s van 7 kg. Een kleinere maar steviger baby die evenveel weegt, zal daarentegen perfect in een ‘Maxi’ passen. Een goede tip is om een gratis staal uit te proberen. Zo hoef je niet meteen een volledig pak van een bepaalde maat te kopen.
De pasvorm van luiers kan van fabrikant tot fabrikant licht verschillen. En sommige fabrikanten bieden verschillende varianten per maat aan. Om te weten welke luiermaat perfect past, moet je dus eerst een paar luiers uitproberen.
Wanneer zit een luier goed?
We kunnen het niet genoeg herhalen: luiers mogen niet te strak zitten maar ook niet te los. Ze mogen niet knellen en mogen geen afdrukken achterlaten. Je baby moet zich met de luier aan vrij en ongestoord kunnen bewegen. Uiteindelijk draagt je kindje bijna constant een luier! Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat de luier lekdicht blijft. Luiers mogen dus niet te los zitten. Het is duidelijk niet zo eenvoudig te bepalen welke luiermaat je je kleine spruit het best aantrekt. De volgende tip kan hier erg handig bij zijn: als je ongeveer twee vingers tussen de luier en de buik van je baby kunt steken, heb je een schot in de roos.
Aanwijzingen dat de luier niet goed zit
De luier spant rond de buik
Niemand voelt zich graag beklemd rond de buik. Wanneer je merkt dat de luier van je kindje te veel spant en ook de plakstrips geen speling meer bieden en maximaal aangetrokken zijn, is het hoog tijd voor een grotere luier! Want je moet altijd één tot twee vingers tussen luier en buik kunnen steken. Dat kunnen we niet genoeg benadrukken.
De luier drukt lijntjes op de benen
Je ziet dat de beentjes van je baby worden ‘afgesneden’? Controleer bij het verschonen of de luier lijntjes of striemen achterlaat. Is dat het geval, schakel dan direct over op de volgende luiermaat! Baby’s zitten ieder uur van de dag in een luier. Ze moeten goed kunnen slapen, spelen, kruipen en rondrennen in hun luier, zodat ze plezier beleven aan hun luizenleventje en dit met hun schattig lachje op ons afstralen.
De luier lekt steeds vaker door
Wanneer de luier regelmatig doorlekt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Laten we hier even dieper op ingaan:
- De huidige luiermaat is te klein en kan de explosieve inhoud waarvoor de luier bedoeld is niet meer aan.
- De luier is te groot en zit te ruim. Kleine tip: de luier moet mooi aansluiten aan de billen en benen.
- Welke luiermaat je gekozen hebt, is hier niet het probleem. De huidige luier absorbeert gewoon onvoldoende, hoewel deze goed zit. In dat geval kun je beter eens kijken naar een ander merk, want vooral ‘s nachts zou dit kunnen zorgen voor onaangename verrassingen die je nu best wel kan missen.
Wanneer heeft mijn kindje een grotere luiermaat nodig?
Die kleine monstertjes groeien de eerste levensmaanden als kool! Om wanhopig van te worden of versteld van te staan, al naargelang je je zorgen maakt om het kledingbudget van je hummeltje of zo trots bent op je kindje dat je door het dolle heen bent. Kruippakjes en truitjes zitten vaak al na twee weken niet meer zoals het hoort. Logisch dus dat baby’s ook snel uit hun luiers groeien. De volgende aanwijzingen verraden dat je kleine spruit dringend een grotere luier nodig heeft:
- De luier sluit niet meer: wanneer je de plakstrips niet meer in het midden kunt vastmaken maar enkel aan de zijkant, heb je een grotere luiermaat nodig.
- De luier lekt door: zodra de luier niet meer alles kan absorberen en regelmatig doorlekt (mmm, jammie!), zal je op een andere luiermaat moeten overschakelen. Hoe groter de maat, hoe groter het absorptievermogen van de luier. Maar opgelet, ook een te grote luier kan doorlekken. Dus nogmaals: wanneer je meer dan twee vingers tussen de luierband en de buik van je baby kunt steken, is de luier te groot.
Een luier die goed aanvoelt: niet louter een kwestie van maat
Naast de vraag welke luiermaat je ukje nodig heeft, zijn er nog andere belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden voor het welzijn van zijn achterwerk. Want voor baby’s billetjes is uiteraard alleen het beste goed genoeg!
Op de verschoontafel thuis kun je de billetjes en geslachtsdelen tijdens het verschonen gemakkelijk wassen met een nat washandje en wat warm water. Onderweg zijn vochtige doekjes handiger. Let daarbij op dat de vochtige doekjes parfumvrij, pH-neutraal en niet-irriterend zijn.
Wanneer je het antwoord gevonden hebt op de moeilijke vraag welke luiermaat ideaal is voor je baby en je zijn billetjes goed verzorgt, zal het schattigste wezen op aarde zich prima in z’n vel voelen. Ongeacht of je lieverd nog vrolijk in de wieg ligt te trappelen of in de woning al op ontdekkingstocht gaat en je zo op de toppen van je tenen (en in topvorm) houdt.
Vond je dit artikel nuttig? Deel het!
- Vorig artikel
Luieremmers: Wat zijn dat?
Gezondheid van de babyInvalid Date - Volgend artikel
Onze selectie van producten
Bij Little Big Change maken we je leven gemakkelijker. Zo maken we alle baby's en mama's blij
- Bekijk onze luiers
Ons assortiment luiers
Maak kennis met onze luiers voor schone billetjes, in elke situatie.
- Bekijk onze babyverzorging
Onze babyverzorging
Maak kennis met onze baby verzorgingsproducten, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.
- Bekijk onze vrouwelijke hygiëneproducten
Ons assortiment vrouwelijke hygiëneproducten
Maak kennis met onze hygiëneproducten voor de mama's, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.